dopap_v15_0

Εργαστήριο Θεατρικής Παιδείας και Γραφής

Εργαστήριο Θεατρικής Παιδείας και Γραφής

Η συγγραφέας και σκηνοθέτης Λεία Βιτάλη και ο Δ.Ο.Π.Α.Π. με χαρά ανακοινώνουν την διοργάνωση εργαστηρίου Θεατρικής Παιδείας και Γραφής που θα πραγματοποιηθεί στην Βιβλιοθήκη του Δήμου. Το Εργαστήρι απευθύνεται σε όσους θέλουν να εξερευνήσουν τα μυστικά της τέχνης του θεάτρου και της θεατρικής γραφής και να ταξιδέψουν στο μαγικό κόσμο των θεατρικών ρόλων, εκεί που η φαντασία μπλέκεται με την πραγματικότητα για να μιλήσει με το θεατρικό «ψέμα» για τις πιο αληθινές αλήθειες της ζωής.

Μέσα από συμπυκνωμένες θεωρητικές και ιστορικές αναφορές αλλά κυρίως με πλήθος συγγραφικών ασκήσεων οι συμμετέχοντες θα εμβαθύνουν στον κόσμο της θεατρικής γραφής μαθαίνοντας να «βλέπουν» δημιουργικά θεατρικές παραστάσεις αλλά και να δημιουργούν οι ίδιοι παραστάσιμα έργα με την καθοδήγηση της Λείας Βιτάλη.

Θεματικές ενότητες του Εργαστηρίου :

– Τι είναι το θέατρο (Μια ιστορική αναδρομή).

– Η «αρχιτεκτονική» του θεατρικού έργου.

– Πλοκή και υπόθεση.

– Η θεματολογία και το μήνυμα του συγγραφέα.

– Ζωντανοί χαρακτήρες με συναίσθημα και αλήθεια.

– Διάλογος φανερός και διάλογος κρυφός.

– Συγγραφικά «τρικ» για το ζωντάνεμα του έργου, κλπ.

Στόχος του Εργαστηρίου είναι στο τέλος του 3μήνου κάθε σπουδαστής να έχει ολοκληρώσει με τις ασκήσεις ένα μονόπρακτο θεατρικό έργο μικρού μήκους που θα παρουσιαστεί στο θέατρο.

Λόγο του μεγάλου ενδιαφέροντος για το συγκεκριμένο σεμινάριο παρατείνουμε τις εγγραφές έως 24 Μαρτίου 2017. Επειδή ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι περιορισμένος, θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.

Το σεμινάριο θα ξεκινήσει 28 Μαρτίου 2017 & ώρα: 19:00.

Συχνότητα : 1 φορά/εβδ. 2ώρες (με σύντομο διάλειμμα) 19:00-21:00

Ημέρα: Τρίτη

Διάρκεια: 3 μήνες

Τόπος: Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Ραφήνας-Πικερμίου, Πνευματικό Κέντρο.

Kόστος: συμβολικό ποσό 20 € για όλο το σεμινάριο (για λειτουργικά έξοδα)

Συμμετοχές: Min: 8 άτομα – Max: 20 άτομα Οι υποψήφιοι θα στείλουν ένα κείμενό τους με θέμα που θα τους δοθεί για την τελική επιλογή των συμμετεχόντων στο εργαστήριο.

Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής: έως 9 Φεβρουαρίου 2017 στο τηλ. 2294026073 καθημερινά 8:30-14:00

Βιογραφικό

Η Λεία Βιτάλη κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη και γεννήθηκε στην Αθήνα.

ΣΠΟΥΔΕΣ: Νομικά, Ψυχολογία και Δημοσιογραφία. Σεμινάρια Θεατρικής Γραφής, Σκηνοθεσίας και Μαρκετινγκ.

ΒΡΑΒΕΙΑ: 2 Κρατικά Βραβεία για θεατρικά της έργα («Το Γεύμα» (199, «Ροστμπίφ» (1994). Διεθνής Τιμητική Διάκριση υπό την αιγίδα του Ιδρύματος Χάρολντ Πίντερ για το θεατρικό της έργο «Ροστμπίφ», Βραβείο της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών για το θεατρικό της έργο «Τζιν Φιζζ», Μέγα Βραβείο Μυθιστορήματος Τρανούλη για το μυθιστόρημα «Το Παραμύθι του Μεγάλου Φόβου» (υποψήφιο και για το βραβείο του περιοδικού «Διαβάζω»), Βραβείο για το Σενάριο της ταινίας «Ελεύθερη Κατάδυση» σε σκηνοθεσία Γιώργου Πανουσόπουλου, Βραβείο για το Σενάριο της τηλεοπτικής σειράς «Ματωμένα Χώματα» σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη, Βραβείο της Ένωσης Διαφημιστών Ελλάδος και Πανευρωπαϊκό Βραβείο Rizzoli για δημιουργίες της στη Διαφήμιση.

ΒΙΒΛΙΑ: Στα γράμματα εμφανίστηκε το 1986 με το μυθιστόρημα «Άννα Χ.» (Εκδόσεις Οδυσσέας). Ακολούθησαν: «Η κοιλιά της μεταφράστριας» (Εκδ. Εξάντας 198, «Η τρομοκρατία της μνήμης» (Εξάντας 1993), «Η μυρωδιά του μαύρου» (Εξάντας 1995), «Το παραμύθι του μεγάλου φόβου» (Καστανιώτης 1999), «Σκοτεινές μητέρες» (Πατάκης 2005), «Ιερή παγίδα» (Πατάκης 2006).

ΘΕΑΤΡΙΚΑ ΕΡΓΑ: Στο θέατρο εμφανίστηκε το 2000 με το βραβευμένο έργο της «Το Γεύμα», που παίχτηκε για δύο χρόνια στην Αθήνα από τη Θεατρική Σκηνή σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου και στην Κύπρο από το Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας (2003) σε σκηνοθεσία Άλκη Κρητικού. Ακολούθησε το έργο της «Το Μεγάλο Παιχνίδι» στη Θεατρική Σκηνή (2002) σε σκηνοθεσία Αντώνη Αντωνίου ενώ παίχτηκε και στην τηλεόραση στην εκπομπή του Κώστα Γεωργουσόπουλου «Ελληνικά Μονόπρακτα» σε σκηνοθεσία Κ. Κιμούλη και Γ. Γκικαπέπα. Το 2004 μεταφράστηκε και ανέβηκε στο Λονδίνο στο θέατρο Riverside Studios το έργο της «Ροστμπίφ» σε σκηνοθεσία Άλκη Κρητικού και το 2006 στο Δημοτικό Θέατρο Λάρνακας σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή. Το 2005 ανέβηκε στο Θέατρο Εμπρός το «Addio del Passato» σε σκηνοθεσία Τάσου Μπαντή και το 2015 στο θέατρο Κάππα σε σκηνοθεσία Γιώργου Παλουμπή. Έχει κάνει τη δραματουργική επεξεργασία του έργου του Νίκολας Ράιτ «Ερωτευμένη με τον Βαν Γκογκ», που ανέβηκε το 2008 σε σκηνοθεσία του Αντρέα Θωμόπουλου στο Θέατρο Τζένη Καρέζη. Το 2009 ανέβηκε στο ΚΘΒΕ στο θέατρο της Μονής Λαζαριστών το έργο της «Rock Story» σε σκηνοθεσία Π. Ζούλια. Το 2011 ανέβηκε το έργο της για ένα πρόσωπο «Ό Ένατος Γάμος» σε δική της σκηνοθεσία στο θέατρο Αγγέλων Βήμα. Το ίδιο έργο παρουσιάστηκε το 2014 στο Λονδίνο στο Riverside Studios (Greek Voices Festival) σε σκηνοθεσία Andrew Bridgemond. Το 2014-16 ανέβηκε το έργο της «Ζεϊμπέκικο» στο Studio Μαυρομιχάλη σε σκηνοθεσία Φώτη Μακρή, που παίχτηκε για 3 χρόνια και έκανε επίσης πολλές περιοδείες ανά την Ελλάδα και την Κύπρο. Το 2015 ανέβηκε το έργο της «Νύχτα στην Εθνική» στο θέατρο Αγγέλων Βήμα στα πλαίσια του «Φεστιβάλ Ελληνικού θεατρικού έργου του 21ου αιώνα», το οποίο επαναλήφθηκε το 2016 στο θέατρο Μεταξουργείο και στο Δημοτικό θέατρο Πάτρας Απόλλων σε σκηνοθεσία δική της. Έχει διασκευάσει και σκηνοθετήσει για το θέατρο της Ραφήνας τα έργα: «Ρωμαίος και Ιουλιέτα στο μπαρ των αγγέλων» (γραμμένο με την καθοδήγησή της από την ομάδα «Εν τω γεννάσθαι»), «Η σονάτα του σεληνόφωτος» του Γιάννη Ρίτσου και «Η κυρία του πάθους» (παράσταση με μουσική από το έργο του Τεννεσί Ουΐλλιαμς «Το γλυκό πουλί της νιότης»). Έχει γράψει επίσης τα θεατρικά έργα: «Ευάννα», «Θηρία στην αποθήκη», «Τζιν Φιζζ» και «Αγάπα με!»

Τα θεατρικά της κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Πατάκη και Αιγόκερως.

ΣΕΝΑΡΙΑ: «Ελεύθερη κατάδυση» ταινία του Γ. Πανουσόπουλου, «Ματωμένα Χώματα» (μεταφορά στην τηλεόραση του βιβλίου της Διδώς Σωτηρίου) σε σκηνοθεσία Κώστα Κουτσομύτη. Έχει διασκευάσει σε σενάριο και παίχτηκε στην τηλεόραση το μυθιστόρημά της «Άννα Χ.» σε σκηνοθεσία Λ. Κουρκουλάκου. Έχει γράψει ακόμη 75 σενάρια με αυτοτελείς αστυνομικές ιστορίες («Καταδίωξη») που παίχτηκαν στην τηλεόραση, καθώς και σενάρια για ραδιοφωνικές σειρές.

ΑΛΛΕΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ: Έχει εργασθεί ως δημοσιογράφος σε περιοδικά και ως κειμενογράφος σε διαφημιστικές εταιρίας. Διδάσκει Δημιουργική Γραφή (θεατρική και λογοτεχνική) σε παιδιά και ενήλικες στην Αθήνα και στη Ραφήνα. Έχει πάρει μέρος σε ελληνικά και διεθνή συνέδρια και ημερίδες για το θέατρο ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές επιτροπές βράβευσης θεατρικών, κινηματογραφικών και τηλεοπτικών έργων.

Είναι εμπνεύστρια και καλλιτεχνική διευθύντρια του «Φεστιβάλ Ελληνικού θεατρικού έργου του 21ου αιώνα» που διοργανώνεται στο θέατρο Αγγέλων Βήμα υπό την αιγίδα του ΥΠΠΟ.

ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΡΑΦΗΝΑΣ-ΠΙΚΕΡΜΙΟΥ Αραφηνίδων Αλών & Ελλης Αλεξίου 19009, Ραφήνα
☎: 22940 26073
Φαξ: 22940 26315
@: dopaprafina@yahoo.gr
FB: ΔΟΠΑΠ Δήμου Ραφήνας Πικερμίου
URL: www.dopap-rp.gr

dopap_v15_1