1-P3100592

Μαυρολίμνη: Η ευνοϊκή διαδρομή συνεχίζεται

Στη Μαυρολίμνη η κατάσταση βελτιώνεται αισιόδοξα στον χρόνο που πέρασε και παρά τις δύσκολες συγκυρίες γίνανε βήματα προόδου σε όλα τα ανοιχτά μέτωπα, στα οποία παρατηρείται σταθερή ανοδική πορεία.
Οι αντιξοότητες δεν επηρεάζουν τον σταθερό προσανατολισμό της Διοίκησης η οποία είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τους αγώνες για να επιλυθούν τα προβλήματα που εμποδίζουν την αξιοποίηση του κτήματος.

Στην ετήσια ευνοϊκή διαδρομή της Μαυρολίμνης εντάσσεται το αίσιο τέλος με τον Γολγοθά στην Περιφέρεια και το Δασαρχείο Κορίνθου, θέμα τεραστίων δυσκολιών και διαστάσεων, που ανήκει πλέον στο παρελθόν.

Το πρόβλημα επιλύθηκε σε δύο στάδια.
2-P3060580Πρώτα πήραμε την θετική απάντηση (136276/250/2016) της Γεν. Δ/σης Ανάπτυξης & Προστασίας Δασών & Αγροπεριβάλλοντος του ΥΠΑΠΕΝ με την οποία έλαβε τέλος η διοικητική διαδικασία από το Δασαρχείο Κορίνθου για τα οριστικά συμβόλαια και μετά πήραμε την απόφαση 13958/406/2016 του Γεν. Γραμ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου Δυτ. Ελλάδος & Ιονίου με την παραίτηση του Δημοσίου από το δικαίωμα προτίμησης του Ν. 998/1979 στα δασοτεμάχια ιδιοκτησίας μας στην Μαυρολίμνη.

Ακολούθως, επειδή όταν λάβαμε το πιστοποιητικό παραίτησης του Δημοσίου είχε χαθεί πολύτιμος χρόνος από την κωλυσιεργία του Δασαρχείου και είχε λήξει ο χρόνος ισχύος της αρχικής απόφασης 3048/2011-84895/2368 της Περιφέρειας, χρειάστηκε να γίνουν πάλι δύσκολες προσπάθειες, οι οποίες γίνανε, και φτάσαμε στην απόφαση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου με την οποία κλείνει ο κύκλος του μεγάλου αυτού κεφαλαίου με την χορήγηση νέας προθεσμίας για τα υπόλοιπα οριστικά συμβόλαια μέχρι την 21-3-2018.

Ένα επίσης μεγάλο βήμα για την Μαυρολίμνη είναι η βελτίωση του οδικού δασικού δικτύου το οποίο έπρεπε να βελτιωθεί για πολλούς και σημαντικούς λόγους. 

Save

Save

Save

Save

Πρόκειται για σοβαρό έργο-ορόσημο που διασφαλίζει την ιδιοκτησία μας, επιτρέπει την προσβασιμότητα στην περιοχή και προστατεύει το κτήμα από κινδύνους πυρκαγιών που απειλούν με στασιμότητα την περαιτέρω αξιοποίησή του, ενώ σηματοδοτεί την έναρξη της αξιοποίησης του κτήματος από κάθε πλευρά.

Ήδη έχει κινηθεί και προχωράει εντατικά η σχετική διαδικασία.

Ο δασολόγος κ Κονδύλη εκπόνησε την μελέτη για την Συντήρηση-Βελτίωση Δασικού Δικτύου για το κεντρικό οδικό τμήμα μήκους 4 χιλιομέτρων, η οποία ολοκληρώθηκε τον περασμένο Δεκέμβριο και υπεβλήθη ήδη στο Δασαρχείο προς έγκριση από μέλη της Διοίκησης που μετέβησαν στην Κόρινθο ειδικά για τον σκοπό αυτό, παρόντος και του Δασολόγου κ. Κονδύλη.

Εξάλλου η Διοίκηση επισκέπτεται συχνά την Μαυρολίμνη για να ελέγχει ιδίοις όμμασι το περιουσιακό στοιχείο του Συνεταιρισμού και να έχει εικόνα για την γενικότερη κατάσταση ολόκληρου του κτήματος.

8-40Για την μελέτη χρειάζεται διοικητική διαδικασία με αυτοψία και ελέγχους από αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ η τελική έγκριση γίνεται από την Γενική Διεύθυνση Δασών. Σύμφωνα με πληροφορίες μας η διαδικασία ολοκληρώνεται γρήγορα και σύντομα θα μπορούμε να αρχίσουμε τις εργασίες που χρειάζονται για να αποκατασταθεί ο κατεστραμμένος δασικός κορμός του κτήματος.

Παράλληλα διερευνούμε οικονομικές προσφορές για την εκτέλεση του έργου ώστε μετά την έγκριση της μελέτης να αρχίσει άμεσα η αποκατάσταση του Δικτύου.
Εξετάζονται επίσης και δυνατότητες για χρηματοδότηση του έργου μέσω σχετικών πηγών όπως ΠΕΠ-Πελοποννήσου κλπ καθόσον η συντήρηση Δασικών Μονοπατιών αποσκοπεί στην προστασία του περιβάλλοντος και εντάσσεται στις χρηματοδοτούμενες δράσεις, ενώ προς την κατεύθυνση αυτή γίνονται και επαφές με αρμόδιους φορείς, Δήμο Λουτρακίου, Περιφέρεια, Δασαρχείο Κορίνθου κλπ

6-IMG_3365Σοβαρό και μεγάλο ζήτημα που επηρεάζει αποφασιστικά την πρόοδο της Μαυρολίμνης είναι το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο Λουτρακίου, ωστόσο η περαιτέρω εξέλιξή του δεν εξαρτάται από τον Συνεταιρισμό και την Διοίκηση, παρότι παρακολουθούμε στενά την πορεία του και έχουμε συχνές συναντήσεις με τον Δήμαρχο Λουτρακίου κ Γκιώνη. Γνωρίζουμε ότι μετά από μικρή καθυστέρηση για αναμόρφωση της μελέτης, η διοικητική διαδικασία προχωράει πάλι ικανοποιητικά, ενώ εκτιμάται ότι αυτή την φορά θα συνεχισθεί ομαλά η εξέλιξη του ΓΠΣ και θα ολοκληρωθεί με την έγκρισή του από την Περιφέρεια και την εν συνεχεία προώθησή του στο ΥΠΑΠΕΝ για έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος.

Ασφαλώς το ΓΠΣ Λουτρακίου αποτελεί τον θεμέλιο λίθο για την αξιοποίηση του κτήματος και της ευρύτερης περιοχής .

Στους ευνοϊκούς παράγοντες για την πορεία της Μαυρολίμνης θα πρέπει να προστεθεί και η εξέλιξη της ευρύτερης πολεοδομικής νομοθεσίας και ιδίως της νομοθεσίας  για ανάρτηση και κύρωση δασικών χαρτών

8-IMG_3800Η ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών που τρέχουν εντατικά σε όλη την επικράτεια την τρέχουσα περίοδο και η κύρωση των Δασικών Χαρτών αναμένεται να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά το μέγεθος και το είδος των επιτρεπτών παρεμβάσεων σε εκτάσεις όπως της Μαυρολίμνης, συμβάλλοντας θετικά στην βιώσιμη και οικολογική οικιστική τους ανάπτυξη .

Στις ενέργειες για την προώθηση των θεμάτων εντάσσεται και η συσπείρωση των Οικοδομικών Συνεταιρισμού Λουτρακίου.
Με πρωτοβουλίες της Διοίκησης έκαναν ομάδα οι Ο.Σ. με εκτάσεις  στην ευρύτερη περιοχή Μαυρολίμνης, εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Λουτρακίου και έχουν καταφέρει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για την καλύτερη διαχείριση και υποστήριξη κοινών προβλημάτων.
Με συντονισμένες ενέργειες και δυναμική δράση η ομάδα Ο.Σ. Λουτρακίου έχει αποκτήσει αποφασιστική επιρροή και κύρος σε τοπικό επίπεδο και είμαστε σε θέση να ασκούμε εντονότερες πιέσεις για την προώθηση πολλών ζητημάτων που μας αφορούν .

9-P3020447Βέβαια την μερίδα του λέοντος και τον κυρίαρχο ρόλο στο πεδίο αυτό τον έχει κατ’ εξοχήν ο Συλλογικός μας Φορέας, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ. ο οποίος με ομαδικές δράσεις και παρεμβάσεις προς την κεντρική Διοίκηση, την πολιτεία και κάθε συναρμόδια αρχή προωθεί αποτελεσματικά τα θέματά μας .
Ο Συλλογικός Φορέας μαζί με την Διοίκηση, μετά την θετική απόφαση της Περιφέρειας σχετικά με την νέα προθεσμία για τα υπόλοιπα οριστικά συμβόλαια, ασκεί έντονες πιέσεις στην πολιτική ηγεσία για να γίνει η ρύθμιση για την ευεργετική διάταξη, ώστε να ολοκληρωθεί το κεφάλαιο με τους τίτλους ιδιοκτησίας του κτήματος που παραμένει σε εκκρεμότητα.

Οι ενέργειες για την Μαυρολίμνη δεν σταματούν .

0535Το κτήμα προστατεύεται από κάθε επιβουλή και κίνδυνο. Ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες που η Μαυρολίμνη όντας πευκόφυτη περιοχή έχει αυξημένους κινδύνους πυρκαγιών, οι δράσεις και η μέριμνα της Διοίκησης για θωράκιση του κτήματος απέναντι σε μια τέτοια σοβαρή απειλή που θα επηρέαζε αρνητικά την αξιοποίηση του κτήματος μεγιστοποιούνται.

Οι εξελίξεις στη Μαυρολίμνη προοιωνίζονται αισιόδοξες.
Βρισκόμαστε ένα βήμα πριν την οικιστική αξιοποίηση της έκτασης.
Γι αυτό και η εκδήλωση στην φετινή Γενική μας Συνέλευση  με τίτλο «Ανάπτυξη Παραθεριστικών Οικισμών και Προστασία του Περιβάλλοντος» αφορά την επομένη μέρα και το μέλλον της Μαυρολίμνης που είναι πολύ κοντά.

7-58-all-inclusive