OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Όλη η αλήθεια για τους Ο.Σ.

Οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί είναι φορείς κοινωνικού ενδιαφέροντος με περιβαλλοντικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς στους οποίους η πολιτεία εμπιστεύθηκε ένα πολύ σημαντικό κοινωνικό έργο. Τους ανέθεσε θεσμικά την εξασφάλιση στέγης, με νομιμότητα και ασφάλεια, μεγάλης μερίδας της ελληνικής κοινωνίας και μάλιστα ατόμων χαμηλών εισοδημάτων που οι περιορισμένες οικονομικές τους δυνατότητες δεν επέτρεπαν την απόκτηση κατοικίας για τις οικογένειές τους.

Μολονότι οι σκοποί των Ο.Σ. είναι καθαρά κοινωνικοί, για λόγους που δεν ανάγονται σε δική τους ευθύνη, οι Ο.Σ. περιέπεσαν σε δυσμένεια για παρατεταμένη χρονική περίοδο και κινδύνευσαν με αφανισμό.

Ανυπόστατες φήμες και εσφαλμένες αντιλήψεις παραπληροφορημένων πολιτών έθεσαν σε κίνδυνο την βιωσιμότητα και το μέλλον τους.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERAOLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ωστόσο οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί άντεξαν γιατί είχαν το δίκαιο με το μέρος τους, λειτουργούσαν πάντα με νομιμότητα και το κυριότερο η δράση τους εξυπηρετούσε ανέκαθεν τα συμφέροντα απλών ανθρώπων των λαϊκών στρωμάτων.

 Οι κοινωνικοί σκοποί και οι δράσεις των Ο.Σ. καθώς και η προώθηση των θεμάτων τους υποστηρίχθηκαν την τελευταία κυρίως πενταετία από τον Συλλογικό Φορέα την «Επιτροπή Πρωτοβουλίας και Συλλογικής Δράσης Ο.Σ.» που δημιούργησαν οι Οικοδομικοί Συνεταιρισμοί από την ανάγκη να εκφραστούν ευρύτερα σε συλλογική βάση ως κοινωνικοί φορείς, να κάνουν την παρουσία τους δυναμική και παρεμβατική και να υποστηρίξουν αποτελεσματικότερα τα αιτήματά τους.

Με τον συλλογικό φορέα, οι οικοδομικοί συνεταιρισμοί, πετύχαμε πολλά.

Στον συνεταιρισμό μας καταφέραμε να λύσουμε την Μαυρολίμνη. Το μεγάλο αυτό πρόβλημα που βασάνιζε αδικαιολόγητα σχεδόν μισό αιώνα τους Μαυρολιμνιώτες δεν θα μπορούσε ποτέ να βρει τη λύση του χωρίς ομαδικούς αγώνες και συλλογική υποστήριξη.

IMG_2799Ο νέος φορέας εξελίχθηκε ταχύτατα, αύξησε κατακόρυφα τα μέλη του και έχει σημαντική δράση στο ενεργητικό του στον σύντομο χρόνο λειτουργίας του, ενώ ο ρόλος του απεδείχθη ιδιαίτερα σημαντικός στην κοινωνία.

Η ομαδική δράση και η συλλογικότητα κατάφερε να αλλάξει πεπλανημένες αντιλήψεις του χθες εναντίον τους και να αποκαταστήσει την εσφαλμένη εικόνα που υπήρχε στην κοινή γνώμη για τους Ο.Σ. που τους ήθελε καταπατητές που καταστρέφουν το περιβάλλον και εξυπηρετούν μεγάλα συμφέροντα.

Τώρα η κοινή γνώμη γνωρίζει πλέον την αλήθεια ότι δηλαδή οι Ο.Σ. δεν είναι καταπατητές αλλά νόμιμοι ιδιοκτήτες γιατί απέκτησαν ιδιωτικές εκτάσεις (όχι δημόσιες) σε καθεστώς πλήρους νομιμότητας εξοφλημένες προ πεντηκονταετίας από τον μόχθο και το υστέρημα απλών ανθρώπων που την δεκαετία του 1950-1960 πίστεψαν ότι η  συμμετοχή τους στους Ο.Σ. θα τους εξασφάλιζε φθηνή στέγη. Ότι σέβονται και προστατεύουν το περιβάλλον γιατί υποστηρίζουν πάντα την ήπια και οργανωμένη δόμηση και ότι δεν έχουν καμιά σχέση με μεγάλα συμφέροντα γιατί ανέκαθεν απευθυνόντουσαν στα λαϊκά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Ο Συλλογικός Φορέας με το σθένος, την μαχητικότητα και τις μαζικές προσπάθειές του να αναδείξει το μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα των Ο.Σ. έχει κατακτήσει ευρύτερη αναγνωρισιμότητα από πολιτικούς όλων των κομμάτων και θεσμικούς φορείς.